Modern technology gives us many things.

استانداردهای اتاق سرور | دیتا سنتر

استانداردهای اتاق سرور | دیتا سنتر

استانداردهای اتاق سرور | دیتا سنتر

استانداردهای اتاق سرور | دیتا سنتر

سیستم امنیتی درب اتاق سرور با قفل دیجیتال
درب ضد حریق مخصوص اتاق سرور

سیستم کنترل دما و رطوبت

برخورداری از سیستم اطفای حریق حرفه‌ای

سیم کشی اصولی

منبع تغذیه مناسب

پوشش دیوار، سقف و سایر قسمت‌ها با متریال مناسب

قرار دادن دوربین امنیتی

مجهز به آلارم هشدار

کنترل ورود و خروج افراد

چک لیست دیتاسنتر|شبکه|اتاق سرور

کانال تلگرامی شبکه

ابعاد استاندارد اتاق سرور

از نظر معماری ساختمان، باید انتخاب یا ساخت اتاق سرور نکاتی در نظر گرفته شود که در هیچ بنایی، این استانداردها کاربردی ندارد در عوض این موارد در محل های نگهداری سرور از بایدهای آن محسوب می‌شود.

انتخاب ابعاد مناسب برای اتاق سرور اولین گام در پیاده سازی اتاق سرور است. توجه داشته باشید که ابعاد اتاق سرور باید متناسب با تعداد تجهیزاتی باشد که در آن قرار می‌گیرد. اگر تعداد تجهیزات کم باشد و فضای زیادی از اتاق خالی بماند، هزینه کولینگ و سرمایش اتاق سرور بالا می‌رود و در کل هدر رفت فضا و برق را به همراه دارد. در این زمینه علاوه بر در نظر گرفتن تعداد و حجم تجهیزات سرور و شبکه باید تعداد و حجم تجهیزات سرمایش را هم در نظر بگیرید.

ارتفاع سقف اتاق سرور

 به ارتفاع رک سرور و شبکه بستگی دارد. ارتفاع بلندترین رک را با عدد 40 جمع کنید تا ارتفاع  را به دست آورید. این 40 سانتی متر برای ایجاد فاصله بین رک و سقف و بهبود جریان هوا در در نظر گرفته می‌شود. سقف کاذب اتاق سرور هم ایده خوبی است و توصیه می‌شود. مجموع سقف کاذب و کف کاذب و ارتفاع رک و 40 سانتیمتر اضافی است.

استاندارد دیوار اتاق سرور

دیوار اتاق سرور باید در برابر صدا عایق باشد، پنجره نداشته باشد یا حداقل تعداد پنجره را داشته باشد. طول اتاق سرور به عمق و عرض رک سرور و شبکه بستگی دارد. اما باید توجه کنید که از هر طرف رک باید 60 سانتیمتر خالی باشد. مثلا دو رک با فاصله 120 سانتیمتری از هم و 60 سانتیمتری از دیوار قرار می‌گیرند. این فاصله برای راحتی رفت و آمد و دسترسی به تجهیزات و همچنین تهویه بهتر هوا لازم است. همچنین فضای کافی برای داخل و خارج کردن تجهیزات به رک وجود داشته باشد و باید درب رک به راحتی باز و بسته شود.

استاندارد کف کاذب اتاق سرور

کف کاذب از جنس آنتی استاتیک از استانداردهایی است که برای اتاق سرور توصیه می‌شود. کاربرد کف کاذب اتاق سرور در بهبود جریان هوا، توزیع مساوی وزن، مدیریت و پشتیبانی کابل‌ها، استفاده از سیستم سرمایش در آن و انعطاف پذیری لازم است. کف کاذب ممکن است آلومینیومی یا فولادی باشد.

استاندارد درب اتاق سرور

درب اتاق سرور باید ضد حریق، ضد سرقت و دارای قفل مطمئن باشد. بهتر است درب اتاق سرور همواره قفل باشد تا از ورود افراد غیر مسئول جلوگیری شود. برای ساده‌تر شدن این موضوع بهتر است درب ورود به گونه‌ای طراحی شود که برای قفل یا باز کردن آن نیازی به کلید نباشد، به عنوان مثال بهتر است کارتی، رمزی یا بیومتریک باشد.

ابعاد مناسب درب اتاق سرور هم فاکتور مهمی است. درهایی با عرض 110 تا 120 سانتیمتر و ارتفاع 2.5 متر، ابعاد مناسب درب اتاق سرور است. در نظر گرفتن درب خروج اضطراری از نکاتی است که می‌توانیم به آن توجه کنیم.

امنیت فیزیکی اتاق سرور

کنترل محیط اتاق سرور، کنترل تردد اتاق سرور و کنترل دسترسی فیزیکی به اتاق سرور یکی از مهمترین نکاتی است که در اتاق سرور باید در نظر گرفته شود. کلیه ورود و خروج‌ها به اتاق سرور باید تصویر بردای شود، برای این کار، به حداقل یک دوربین CCTV و یک دستگاه ضبط دیجیتال تصاویر برای مدت طولانی نیاز دارید. برای رعایت مسائل امنیتی و کنترل عبور و مرور افراد باید از تردد افراد غیر مسئول در محل قرارگیری سرورها جلوگیری شود.

به حداقل رساندن تعداد ورودی ها به اتاق سرور (درب و پنجره) باعث کنترل بهتر امنیت اتاق می‌شود. به حداقل رساندن تعداد پنجره‌های اتاق سرور از نکات مهم در تامین امنیت اتاق سرور است. اگر اتاق سرورتان پنجره دارد، توجه داشته باشید امنیت آن را مانند درب اتاق سرور رعایت کنید و موقعیت پنجره باید طوری باشد که از بیرون، به تجهیزات داخل اتاق سرور، دید نداشته باشد.

تجهیزات اطفا حریق

اتاق‌های سرور باید به تجهیزات اطفای حریق مجهز باشند تا در صورت بروز کوچک‌ترین مشکل بتوانید سریع و آسان به رفع مشکل بپردازید. سیستم هشدار و اعلام حریق در این زمینه راهگشاست.

برای تشخیص بهتر شروع آتش‌ سوزی اغلب بهترین شرایط این است که داخل رک‌ها و محیط اتاق سرور سنسور‌های تشخیص آتش‌ سوزی نصب شود و برای بالا بردن بیشتر امنیت بهتر است درب اتاق سرور از رنگ و جنس نسوز انتخاب شود تا در صورت بروز آتش در خارج از اتاق سرور، آتش‌ سوزی به داخل اتاق سرور منتقل نشود.

همچنین برخی گازها، آب و کف می‌تواند به سیستم و تجهیزات موجود در اتاق سرور آسیب رساند. استفاده از سیستم اطفا حریق بر پایه گاز FM200 می‌تواند راهکار مناسبی باشد.

استاندارد دما و ویژگیهای محیطی اتاق سرور

دما و رطوبت نرمال اتاق سرور: دمای ۱۸ درجه سانتیگراد دمای مناسبی برای اتاق سرور است. کنترل دما اتاق سرور باید در چک لیست نگهداری سرور قرار بگیرد. اتاق سرور باید از هرگونه گرد و غبار و رطوبت دور باشد تا کارآیی فن‌های موجود در کیس و رک‌ها بهتر شود زیرا گرد‌وغبار باعث از کار افتادن فن‌ها می‌شود. رطوبت می‌تواند آسیب جدی به خازن‌ها و برد‌های الکتریکی وارد کند،

ویژگی کولر گازی مناسب برای کولینگ اتاق سرور

برای اتاق سرور سیستم‌های کولینگ تخصصی طراحی شده‌اند. اما برای محیط های کوچک با چند سرور مقرون به صرفه نیستند. اگر از کولر گازی در اتاق سرور استفاده می‌کنید، سعی کنید حتما این دو ویژگی را داشته باشد:

قابلیت Auto start: در صورت قطع و وصل شدن برق، کولر خودش به طور خودکار بعد از وصل برق روشن شود.

قابلیت DC Inverter: دراز مدت در مصرف برق بسیار تاثیرگذار است.

تهویه اتاق سرور:  تهویه هوا در محل نگهداری سرور باید طوری باشد که هوا به بهترین شکل ممکن در جریان باشد.

رطوبت گیر اتاق سرور: کنترل رطوبت اتاق سرور در جاهایی که رطوبت بالایی وجود دارد از سیستم‌های رطوبت گیر اتاق سرور استفاده می‌کنند

.

سیستم سرمایش اتاق سرور از کف Down Flow

در این فرآیند هوای سرد به قسمت زیرین کف کاذب اتاق سرور هدایت می‌شود و یا توسط کانال‌هایی که در بخش جلویی رک ها وجود دارد به قسمت روبروی رک کشیده می شود. تایل های موجود در قسمت ابتدای رک‌ها که به شکل سوراخ دار و یا پنلی هستند سبب بیرون فرستادن هوای تولید شده به بیرون از اتاق سرور می‌شوند. جهت بیرون فرستادن هوای داغ در بخش پشتی و قسمت بالای راهروی گرم شده ، سیستم فن جهت کشیدن هوا را پیاده سازی کرد.

سیستم سرمایش اتاق سرور از پنل بین رک In Row

در این مرحله پنل‌های موجود جهت تهویه به صورت ایستاده بین هر دو رک قرار داده می‌شود. این پنل‌ها جهت ایجاد شکلی زیبا شبیه به رک‌ها ساخته شده اند.

سیستم سرمایش اتاق سرور از داخل رک

در این روش نیز در خنک سازی اتاق سرور از قسمت پایینی به بخش داخلی رک فرستاده می‌شود. تجهیزات جهت کشیدن هوا در قسمت بالایی رک پیاده سازی می‌شود و هوای داغ ایجاد شده را به بالا و سپس به بیرون می‌فرستد.

استاندارد روشنایی اتاق سرور

طراحی سیستم روشنایی در اتاق سرور باید به‌ گونه‌ای باشد که هنگام خروج شخص از اتاق سرور به صورت اتوماتیک، سیستم روشنایی خاموش شود. علت اصلی این موضوع علاوه بر صرفه‌‌جویی در مصرف برق، جلوگیری از تولید حرارت مضاعف در محیط اتاق سرور توسط لامپ‌ها و سیستم‌های روشنایی است. استفاده از لامپ های کم مصرف در سیستم روشنایی اتاق سرور توصیه می‌شود.

استاندارد برق اتاق سرور

یکی از عوامل بسیار ضروری و حیاتی در راه اندازی اتاق سرور، تأمین انرژی برق است. تأمین انرژی باید از طریق برق شهری انجام شود و برای اطمینان بیشتر در مواقع اضطراری قطع برق باید حتماً یو پی اس یا ژنراتور نیز برای اتاق سرور در نظر گرفته شود، قطع ناگهانی جریان برق در بعضی موارد خسارات جبران‌ناپذیری در سیستم ها به وجود می‌آورد که به زحمت می‌توانید سیستم را به وضعیت قبلی آن بازگرداند.نصب تابلوی برق در اتاق سرور می‌تواند در کنترل ولت و آمپر برق و نصب UPS به شما کمک کند.

ارت اتاق سرور

در قسمت تأمین انرژی برق استفاده از چاه ارت (Earth) بسیار ضروری است. چاه ارت برای جلوگیری و خارج‌سازی بار‌های اضافی و مخرب در سیستم برقی استفاده می‌شود. با توجه به احتمالات بروز نوسانات ناشی از برق استفاده از استابلایزر نیز بسیار ضرورت دارد تا از خطرات احتمالی نوسانات برق و صدمات ناشی از آن جلوگیری شود.

6 نظرات
  1. mohammad می گوید

    کسی تو استاندارد سازی اتاق سرور فعالیت میکنه؟

  2. msd می گوید

    کسی درمورد رعایت استاندارد اتاق سرور داکیومنتی داره؟

  3. ehsan می گوید

    تاق سرور در کدام طبقه از ساختمان باشد مناسب تر است؟ آیا انتخاب طبقه زیر همکف برای دیتاسنتر مورد تاکید است؟
    ⚫️در استاندارد ANSI/TIA-942-C که یک استاندارد بین المللی برای طراحی و ساخت مراکز داده است، هیچ تاکیدی بر قرارگیری اتاق دیتاسنتر در طبقه زیر همکف نشده است. (در نسخه قبلی این استاندارد تاکید شده بود طبقه زیر همکف برای دیتاسنتر انتخاب شود.) نسخه جدید این استاندارد توصیه می کند که اتاق دیتاسنتر در طبقه همکف یا طبقه ای بالاتر از آن قرار گیرد.
    ⚫️با این حال، در استاندارد IEC 62443-2-1 که یک استاندارد بین المللی برای امنیت فیزیکی مراکز داده است، تاکید شده است که اتاق دیتاسنتر باید در مکانی امن قرار گیرد که در برابر حملات فیزیکی، مانند سرقت یا تخریب، محافظت شود. طبق این استاندارد، طبقه زیر همکف می تواند یک مکان مناسب برای قرارگیری اتاق دیتاسنتر باشد، زیرا دسترسی به آن برای افراد غیر مجاز دشوارتر است.
    ⚫️علاوه بر این، در استاندارد BICSI 002-2017 که یک استاندارد آمریکایی برای طراحی و ساخت مراکز داده است، نیز تاکید شده است که اتاق دیتاسنتر باید در مکانی امن قرار گیرد که در برابر حملات فیزیکی محافظت شود. طبق این استاندارد، طبقه زیر همکف می تواند یک مکان مناسب برای قرارگیری اتاق دیتاسنتر باشد، زیرا دسترسی به آن برای افراد غیر مجاز دشوارتر است.
    ⚫️در نهایت، تصمیم گیری در مورد طبقه مناسب برای قرارگیری اتاق دیتاسنتر باید با توجه به شرایط خاص ساختمان و نیازهای سازمان انجام شود. در صورتی که امنیت فیزیکی تجهیزات دیتاسنتر یک نگرانی مهم باشد، قرارگیری اتاق دیتاسنتر در طبقه زیر همکف می تواند یک گزینه مناسب باشد اما الزامی روی آن نیست.

  4. omid می گوید

    از مکان اتاق سرور اگر بخوام بگم اینه که اتاق سرور در یک ساختمان باید در پایین تر نقطه و کنار ستون های کناری قرار بگیره تا به هنگام خرابی ساختمون کمترین اسیب رو ببینه. استاندارد ITIL هم درخصوص موارد کلی اشاره می‌کنه.
    سقف، کف ، سیستم کولینگ، اتاق باطری ، اتاق بک اپ

  5. sky می گوید

    سلام وقت بخیر برای راه اندازی یک اتاق سرور استاندارد چ مواردی رو پیشنهاد میکنید

    1. arman می گوید

      اول برقش دوم حرارت سوم امنیت

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.